Thursday, 31 January 2013

Char Koe Teow

Char Koe Teow

 Char Koe Teow adalah salah satu makanan kegemaran atau makanan populr di kalangan rakyat malaysia. Nama makanan ini diambil dari perkataan atau ayat cina yang bermaksud Koe Teow Goreng. Tetapi apabila dimelayukan maksudnya, maka perbezaan yang amat ketra diantara koe teow goreng dan char koe teow itu sendiri amat berbeza. Ini kerana char koe teow dimasak atau digoreng dengan adanya sedikit kuah. Disini disertakan resipi sebagai panduan bagi yang suka memasak atau yang ingin cuba-cuba memasak sendiri di rumah.

RESIPI:

Bahan-bahan ( 2 org )

  • * UTK PASTE *
  • 200 gm udang
  • 250ml air
  • 4 ulas bawang putih di ketuk
  • 6 sb sos tiram
  • 3 sk kicap pekat
  • 3 sb kicap manis
  • 2 sb pati ikan bilis / pati udang
  • garam secukup rasa
  • gula untuk memansing rasa
  • * UTK MEE *
  • 300 gm kuey teow
  • 1 sb cili boh
  • kerang
  • sedikit kucai & taugeh
  • 2 biji telur

Cara-cara

  1. UTK PASTE- Rebus udang dgn air. Bila udang hampir masak, angkat udang dan ditoskan airnya. Air rebusan jgn buang....
  2. Campurkan semua bahan utk paste dgn air rebusan udang tadi, reneh hingga menjadi paste yg agak pekat. Matikan api biarkan paste sejuk dan bolehlah simpan dlm fridge.
  3. UTK MEE- Tumis lada boh hingga garing. Masukkan dlm 4sb paste td. Masukkan udang yg telah direbus td n kerang. Biasanya penang char kuey teow agak berkuah so letak sikit air dlm 1/2 cwn.
  4. Air didih masukkan kuey teow, kucai, taugeh n kacau rata. Pecahkan telur, kacau dan bolehlah diangkat. Proses memasak kuey teow ni dlm 3-4 min sj, pastikan api kuat semasa memasak.





No comments:

Post a Comment